Δήμος Χαλκιδέων


Τυροπιτάρι Ευβοίας

Υλικά
  • 300γρ. νερό
  • 24 γρ. λάδι
  • 6 γρ. αλάτι
  • 560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις...


Εκτέλεση

Ζυμώνουμε με το χέρι ή στο μίξερ. Αφήνουμε
τη ζύμη να ξεκουραστεί 30’-45' σε ζεστό μέρος και
να φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε για λίγο. Σε
αλευρωμένο πάγκο την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη,
ανοίγουμε ...


Κασερόπιτα

Υλικά
  • 4 κούπες τριμμένο κασέρι
  • 4 κούπες τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • πιπέρι και λίγο αλάτι
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας...


Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα δύο τυριά, το πιπέρι και το αλάτι.
Ανοίξτε ένα φύλλο, αλείψτε το μισό με λιωμένο
βούτυρο και διπλώστε από πάνω το άλλο μισό
φύλλο.Αλείψτε πάλι με βούτυρο και πασπαλίστε με
μπόλικο τυρί...


Κολοκυθόπιτα

Υλικά
  • ½ κούπα σουσάμι
  • 1 κούπα καρύδια
  • ½ κούπα ρύζι γλασέ
  • 1 με 2 κιλά κίτρινο γλυκό κολοκύθι ...


Εκτέλεση

Κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια το ρίχνουμε
σε κατσαρόλα με βραστό νερό και το ζεματίζουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια
προσθέτουμε το σουσάμι, τα καρύδια...


Μακεδονικές Τυρόπιτες

Υλικά
  • 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ κούπα μαγειρικό λίπος
  • ½ κούπα γιαούρτι (όχι στραγγισμένο)...


Εκτέλεση

Χτυπήστε τα δύο βούτυρα με το αλάτι να ασπρίσουν. Ρίξτε
το γιαούρτι και χτυπήστε λίγο ακόμη. Ρίξτε το αλεύρι
σε δύο δόσεις και ζυμώστε, ώσπου να έχετε μια ζύμη μαλακιά,
να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια...


Ντοματόπιτα

Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι μαγιά ξερή
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών για πίτσα...


Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά,
το αλάτι και τα μυρωδικά.Κάντε ένα λάκκο στο κέντρο
και ρίξτε το μέλι και τη μαργαρίνη. Προσθέστε το
νερό και ανακατέψτε όλα τα υλικά, αρχικά με ένα κουτάλι...


Πρασοτυρόπιτα

Υλικά
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 8 φύλλα κρούστας χωριάτικα
  • 800 γρ. πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 250 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο σε ροδέλες...


Εκτέλεση

Σοτάρετε στο λάδι και στο βούτυρο το κρεμμυδάκι
και το πράσο. Τα σκεπάζετε 5 λεπτά και τα αφήνετε να
κρυώσουν. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα,
ρίχνετε τη φέτα,το ανθότυρο και το πιπέρι...


Ρουμελιώτικη Τυρόπιτα

Υλικά
  • 2 κούπες λάδι
  • 6 αυγά
  • ½ κιλό τυρί φέτα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας...


Εκτέλεση

Σουρώνουμε το τυρί και κρατάμε το υγρό που
θα βγάλει, σε ένα μπολ. Χτυπάμε το τυρί, τα αυγά και
το γάλα και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και
λίγο αλάτι σε περίπτωση που η φέτα δεν είναι αρκετά αλμυρή...


Σουφλοτυρόπιτα

Υλικά
  • ¼ κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 κούπες τριμμένη φέτα γλυκιά και ανθότυρο
  • 2 κούπες διάφορες κίτρινες μαλακιές γραβιέρες
  • 1 κούπα γάλα...


Εκτέλεση

Αφήστε τα φύλλα να ξεραθούν και σπάστε τα
σε κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα
που σας περίσσεψαν από προηγούμενες πίτες και που τα έχετε
φυλάξει στην κατάψυξη).Ανακατέψτε τα τυριά...


Σπανακοτυροπιτάκια

Υλικά
  • 800 γρ. σπανάκι
  • 300 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο...


Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη γέμιση. Καθαρίστε και πλύνετε το
σπανάκι. Κόψτε το σε κομμάτια και πασπαλίστε το
με λίγο αλάτι, τρίψτε το με τα χέρια σας καλά,
να μαραθεί. Πατήστε και στύψτε το μέσα
στις χούφτες λίγο...


Ελιοπιτάκια

Υλικά
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές ξερό κρεμμύδι
  • 300 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά δυόσμο...


Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν,
το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη
ζύμη να σταθεί. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο...


Χορτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • ½ κούπα νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κούπα (250 γρ.) βούτυρο κρύο...


Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ.
Κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και ρίξτε το
μέσα στο αλεύρι. Χρησιμοποιώντας δύο μαχαίρια ή
τον ειδικό αναδευτήρα ζύμης, κόψτε το βούτυρο
μέσα στο αλεύρι...


Ζυμαρόπιτα Ηπείρου

Υλικά
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1 κομμάτια μαγιά μπύρας
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 μπύρα ή νερό για την παρασκευή χυλού...


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το γάλα και
ρίξτε νερό, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Ανακατέψτε σε αυτόν τα αυγά, το τυρί και το
μισό βούτυρο. Βάλτε το λάδι στο ταψί, στρώστε τη ζύμη...