Δήμος Χαλκιδέων


Γαλακτομπούρεκο

Υλικά
  • 4 κούπες γάλα
  • 3 αυγά και 2 κροκάδια
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1/3 κούπας και 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό...


Εκτέλεση

Βουτυρώστε ένα ταψάκι με διάμετρο 25Χ25 εκ. και στρώστε
τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα καλά. Τα υπόλοιπα φύλλα,
αφού τα κόψετε στο μέγεθος του ταψιού, στρώστε τα το
ένα επάνω...


Γαλατόπιτα

Υλικά
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • ½ κούπα σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)...


Εκτέλεση

Βουτυρώστε ένα πυρέξ – ταψάκι με διάμετρο 30 εκ.
και στρώστε τα φύλλα αλείφοντάς τα με το λιωμένο
βούτυρο. Ανακατέψτε σε κατσαρόλα το σιμιγδάλι με τη μισή
ζάχαρη και ρίξτε το γάλα ζεστό...


Γλυκό με Καρότο

Υλικά
  • 1 κιλό καρότα τρυφερά και χοντρά
  • 1 κούπα νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή βανίλια...


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε κομματάκια ή τα
αφήνουμε ολόκληρα (όπως προτιμάμε), τα
βάζουμε στην κατσαρόλα να ζεματιστούν και όταν
μείνουν με πολύ λίγο νερό τα βγάζουμε και
τα ψιλοκόβουμε....


Καρυδόπιτα

Υλικά
  • 6 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ...


Εκτέλεση

Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα
στο μίξερ, να πήξουν και να πάρουν το χρώμα του
λεμονιού, 15’ περίπου. Στο μεταξύ, ανακατέψτε τη
φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά...


Κουλουράκια Πασχαλινά

Υλικά
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • ½ κουταλάκι βανίλια
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ...


Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα – ένα
τα αυγά και τα κροκάδια.Διαλύστε την αμμωνία
στο γάλα...


Μελόπιτα

Υλικά
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • ½ κούπα μέλι
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή βανίλια...


Εκτέλεση

Φτιάξτε τη ζύμη ανακατεύοντας τα στερεά υλικά με
τον αναδευτήρα. Στο τέλος ρίξτε το νερό. Στρώστε
τη ζύμη στη ταρτιέρα. Αραιώστε το μέλι μέσα στο γάλα
και ρίξτε το στο μίξερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά της
γέμισης...


Μουσταλευριά

Υλικά
  • 6 κούπες μούστο
  • 9 κουταλιές στάχτη από ξυλοκάρβουνα
  • 2/3 κούπας καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 2/3 κούπας αλεύρι ή καλύτερα νισεστέ...


Εκτέλεση

Η μουσταλευριά γίνεται το Σεπτέμβρη, το μήνα που
πατιούνται τα σταφύλια για να γίνει το κρασί. Ο
μούστος είναι αγίνωτο κρασί, ο αζύμωτος δηλαδή χυμός των
σταφυλιών, ο οποίος λέγεται και γλεύκος...


Νηστίσιμες Σουσαμόπιτες

Υλικά
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα καρύδι ψιλοαλεσμένο...


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το καρύδι, το σουσάμι, τη
ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Σε μια κατσαρόλα
βάλτε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το λεμόνι.Βράστε
τα για 5’, προσθέστε το λεμόνι και βράστε...


Πάστα Φλώρα

Υλικά
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 2 κροκάδια
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη...


Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει και να
αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα – ένα τα
κροκάδια και ύστερα το κονιάκ και το άρωμα. Σταματήστε
το χτύπημα, τίξτε το αλεύρι...


Σταφιδόψωμο

Υλικά
  • 1 κούπα γάλα
  • ¼ κούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)...


Εκτέλεση

Βράστε το γάλα και προσθέστε σε αυτό το βούτυρο, τη
ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα. Αφήστε το
μίγμα να γίνει χλιαρό. Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό νερό
και ρίξτε μέσα αλεύρι, ώσπου να γίνει πηχτός χυλός...