Δήμος Χαλκιδέων


Φακές με Ρύζι

Υλικά
  • 350 γρ. φακές
  • 250 γρ. ρύζι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι...


Εκτέλεση

Πλένουμε τις φακές, τις βάζουμε με 5 ποτήρια
νερό να βράσουν περίπου 40’ (ανάλογα με τις φακές).
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη δάφνη,
το σκόρδο, τον κύβο και 1 ποτήρι νερό...


Φάβα με Σάλτσα Δυόσμου

Υλικά
  • 500 γρ φάβα
  • 3 τεμ. κρεμμύδια ξερά
  • 2 τεμ. καρότα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο...


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την φάβα, την πλένουμε, την βάζουμε
να βράσει για 40’-45’ σε βαθιά κατσαρόλα με
άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει, μαζί με το ένα
κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα.
Καθαρίζουμε τα άλλα...


Γίγαντες στο Φούρνο

Υλικά
  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2-3 ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη...


Εκτέλεση

Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό
από το βράδυ να μουλιάσουν και την άλλη μέρα
τους στραγγίζουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε
τους γίγαντες, το ένα κρεμμύδι, τον χυμό
ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε...


Η Φασολάδα της Γιαγιάς

Υλικά
  • 500 γρ. φασόλια χοντρά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • 2-3 καρότα κομμένα ροδέλες...


Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ σε νερό μαζί
με μία κουταλίτσα μαγειρική σόδα. Το πρωί
ξεκινάμε το μαγείρεμα. Αφήνουμε τα φασόλια
να πάρουν μια βράση και πετάμε το πρώτο νερό.
Μετά ξαναβάζουμε τα φασόλια...


Ρεβιθόρυζο

Υλικά
  • ½ πακέτο ρεβίθια
  • 2 κούπες ρύζι (νυχάκι)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • χυμό από ½ μέτριο λεμόνι...


Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει
τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό. Βάζουμε σε χύτρα
το νερό,τα ρεβύθια στραγγισμένα από το νερό
τους, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το λάδι.
Μόλις πάρει βράση...


Χάντρες με Λουκάνικα

Υλικά
  • 450-500 γρ. χάντρες
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα, μεσαίου μεγέθους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3-4 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο...


Εκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες.Κόβουμε την πιπεριά
σε λωριδίτσες και το καρότο σε ροδέλες. Βάζουμε
στο μούλτι τα ντοματάκια κονκασέ και τα χτυπάμε για λίγο...