Δήμος Χαλκιδέων


Γαριδομακαρονάδα

Υλικά
  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 2 ντομάτες
  • 1-2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ κιλό γαρίδες κατεψυγμένες ή φρέσκιες...


Εκτέλεση

Βράζουμε τις γαρίδες για περίπου 20’ και
ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν είναι
έτοιμες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο,
ενώ το νερό τους το σουρώνουμε ώστε, μέρος του να το...


Καλαμάρια Γεμιστά

Υλικά
  • ¼ κούπας λάδι
  • ½ κούπα κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3-5 μεγάλα καλαμάρια
  • 1/8 κουταλάκι πιπέρι Καγιέν...


Εκτέλεση

Μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Ψιλοκόβουμε τα καλαμάρια και ρίχνουμε στο
τηγάνι μόνο τα πλοκάμια και τα πτερύγια.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα, την πιπεριά,τον άνηθο
και το πιπέρι και σοτάρουμε ελαφρά....


Πεσκανδρίτσα

Υλικά
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα τυρί ρεγκάτο
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • ¼ κούπας κρεμμύδι ξερό και ¼ κούπας φρέσκο...


Εκτέλεση

Βράζουμε το ψάρι μαζί με το καρότο, το ξερό
κρεμμύδι και το σέλινο. Ζεματίζουμε το σπανάκι
και το αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ να καλύψει τον πάτο
του. Αφαιρούμε το κόκκαλο από το ψάρι και το κόβουμε
σε μικρά...


Ψαρόσουπα

Υλικά
  • 5 μέτρια κρεμμύδια
  • 5 μέτρια καρότα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 800 γρ. ψάρι μπακαλιάρο...


Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα λαχανικά και τελευταίο το
σέλινο μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο
λάδι και τα βράζουμε. Βγάζουμε τα λαχανικά από
την κατσαρόλα, προσθέτουμε στο ζουμί που
έχει μείνει ...


Ριζότο Θαλασσινών

Υλικά
  • 3 κούπες νερό
  • 500 γρ. γαρίδες
  • 700 γρ. μύδια κατεψυγμένα με ή χωρίς κέλυφος
  • 2 σκελίδες σκόρδο...


Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κούπες νερό με μια
σκελίδα σκόρδο και μια κουταλιά λάδι και τ’ αφήνουμε
να βράσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια, τα
αφήνουμε να βράσουν για 4’–5’ λεπτά, τα σουρώνουμε...


Σαρδέλες

Υλικά
  • 1 κιλό σαρδέλες
  • αλεύρι
  • λίγο λάδι και λεμόνι
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη...


Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κόκκαλο από τις σαρδέλες και τις
ανοίγουμε στη μέση. Τις ραντίζουμε με νερό και τις
αλατίζουμε. Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ λίγη
φέτα, πιπεριά, σκόρδο και ρίγανη. Παίρνουμε μια...


Σφυρίδα Ψητή με Σάλτσα Κύμινο

Υλικά
  • 180 γρ. σφυρίδα σε φιλέτα
  • 6 αυγά
  • 1 ποτήρι ζωμό ψαριού
  • 1 ποτηράκι άσπρο κρασί αρετσίνωτο...


Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα φιλέτα στο ελαιόλαδο, αφού πρώτα
τα έχουμε αλευρώσει μόνο από την πλευρά που δεν
υπάρχει η πέτσα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι,
το κρασί και αντί για νερό, αν θέλουμε...


Σουπιές με Λαχανικά

Υλικά
  • 1 κιλό σουπιές
  • 1 κούπα λάδι
  • 1/3 κούπας κρασί λευκό
  • 750 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα...


Εκτέλεση

Βάζουμε τις σουπιές να ζεματιστούν σε λίγο
νερό για να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το λάδι. Τις
αφήνουμε λίγο μέχρι να ξανθύνουν και τις σβήνουμε
με το κρασί.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, αφού πρώτα...


Το Ψάρι της Γιαγιάς

Υλικά
  • 4 φιλέτα γλώσσα ή μπακαλιάρο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κιλό μαρούλι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες...


Εκτέλεση

Αλείφουμε με λάδι ένα πυρέξ και στρώνουμε στον
πάτο του τις ροδέλες του κρεμμυδιού, το μαϊντανό,
το δυόσμο και το μαρούλι. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα
του ψαριού, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο ...


Χταπόδι Κοκκινιστό με Χυλοπίτες

Υλικά
  • ½ κιλό χυλοπίτες
  • ¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • ¼ κούπας λάδι
  • 1 ½ κιλό χταποδάκια ή 1 μεγάλο...


  • Εκτέλεση

    Βράζετε ελάχιστα τις χυλοπίτες. Ρίχνετε το
    λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε πρώτα το
    σκόρδο. Προσθέτετε το χταπόδι και όταν αυτό
    μαλακώσει το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε
    τη δάφνη και τα μπαχαρικά....